Wielu ludzi zaczyna doceniać bardzo dobre jedzenie. Próbujemy szukać doskonałych restauracji oraz kosztować różnych smaków, które pochodzą z różnych stron świata. I dlatego też wielkim zainteresowaniem cieszy się bardzo dobra restauracja oferująca sushi. Tego rodzaju przekąski zaczęły być doceniane przez dużą grupę osób i dlatego restauracje, które je oferują zaczynają powstawać w bardzo wielu miejscowościach. Staramy się zwracać uwagę na to, co spożywamy i gdzie jemy, więc bardzo często staramy się chodzić do tego rodzaju restauracji. Teraz znacznie częściej niż kiedyś smak i zapach różnych narodów zaczynają być dostępne dla wszystkich. W restauracji tego typu jesteśmy w stanie skosztować wspaniałych dań, które są wspaniale podane i doskonale smakują.TAO BY ZEN JEDYNE TEPPANYAKI W KRAKOWIE Niektóre osoby zaczynają delektować się jedzeniem i robią wszystko, aby często mieć szansę kosztować smaków z całego świata. Jedzenie nie jest w dzisiejszych czasach koniecznością, lecz przyjemnością , dlatego też warto poznawać różne smaki, aby wybrać ten, który będzie nam sprawiał przyjemność. Sushi to w dzisiejszych czasach najczęściej wybierane danie, które znajdzie zainteresowanych w bardzo wielu zakątkach świata. Sushi niewłaściwie definiowane jako potrawa z surowej ryby wywodzi się z rejonów Azji południowo – wschodniej. Początkowo sushi oznaczało metodę konserwowania ryb. Obecnie sushi możemy zdefiniować dwojako – dania dopasowanego do upodobań europejskich, oraz wersji bardziej egzotycznej. Co stanowi różnicę? Głównie wybór elementów potrawy. Sushi tworzone jest z ziaren ryżu, odmiennych owoców morza, jarzyn, grzybów, jajek oraz oczywiście ryb. Zależnie od preferencji jedzących, ryba może być poddana obróbce cieplnej bądź surowa. Ryż za każdym razem jest jednak ugotowany, a uprzednio zakwaszony z wykorzystaniem octu ryżowego. Możemy wyróżnić wiele rodzajów sushi, ze względu na sposób przygotowania oraz zastosowane składniki żywnościowe. Do najpopularniejszych rodzajów dania należą : nigiri oraz maki. Nigiri to połączenie ryżu, z którego formuje się owalne pałeczki oraz kawałka ryby. Tworzenie maki opiera się na położeniu ryby oraz ryżu na płacie algi oraz zrolowanie całości. Konieczne jest przy tym użycie specjalnej maty z bambusa. Jeżeli mówimy o konsumowania sushi – wskazane jest tylko, by wkładać do ust kawałki w całości. Dlatego należy uważać, by potrawę podawać pokrojoną na małe porcje.
restauracje sushi- slow food
