Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie trzeba odmawiać sobie chwili przyjemności oraz bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic prostszego niż zrobienie sobie zdrowego deseru, jaki będzie nie jedynie niskokaloryczny, ale także bajecznie wpłynie na stworzony przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, nie ulega wątpliwości, że najswobodniej robić je latem oraz wiosną, kiedy tak właściwie dostęp do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Gigantyczną popularnością cieszą się zdrowe desery mrożone, które będą akcesoryjnym orzeźwieniem w upalne dni.
lody
Przepysznym, słodkim oraz odpowiednim również dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany wypada zmiksować z godziwą porcją należytej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z akcesoryjną dawką malin bądź jakimś interesującym sosem owocowym. To wspaniała alternatywa dla prawdziwych łasuchów, należy jedynie nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym i orzeźwiającym pomysłem, a przy tym autentyczną bombą witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców bądź z mieszanki. Pobocznym pozytywem jest też to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być absolutnie zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie porządniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za oryginalnymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego czy też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zadowolić się zmrożonymi owocami, które są doskonałą przekąską w trakcie upalnych dni. Bajecznie smakują mrożone maliny czy borówki, które wybitnie łatwo pogryźć. Mrożone desery można robić również z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu