Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród szerokich możliwości, które daje kuchnia z Europy należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to bogactwo smaków, kolorów i spora dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Naszym rodakom włoska kuchnia, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i czasem z winem. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Klasyczne włoskie jedzenie
Pasty są podstawą włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do tej potrawy. mięso sezonowane Kraków Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy drobiowe i rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty nie mogą się przejeść.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też canelloni, focaccia, minestrone i szeroki wybór słodyczy – takich jak tiramisu czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie spróbować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film