jeszcze więcej rodzai kaw

Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy zaczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i użytkowali owoce kawowca. Jednakże w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, czyli pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele gotowali owoce kawowca i mieszali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie pielęgnowano celowo w rzeczowych celach, tylko zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Wiele stuleci następnie, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała wypracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, aby wolno było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w świecie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się wobec tego raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc różnorodne modyfikacje, żeby uzyskać rozmaite postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Dzisiaj większość spożywanych produktów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje obszernego trudu. kawa instant czyli rozpuszczalna Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to nadzwyczaj sporadyczne przypadki. Wobec tego też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a także odpowiedniego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film