Cydry

Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała także do naszego kraju. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten szczególny trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do posiłków nie jest nazbyt rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do których potraw.

Wino Rumunia

Jakie wino pasuje do past?
Makarony najpoprawniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprzyzwoiciej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić również z winem różowym.

wino w kartonowych boksach

Z którym winem serwować ryby?
Stara norma mówi, że do ryb najodpowiedniej pasuje wino białe. Warto niemniej jednak pamiętać, że nie jest to sztywna reguła. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednak jeden: musi to być wino lekkie.

Z którym winem najprzyzwoiciej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wkracza jedynie wino czerwone. Cielęcina może być serwowana albo z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.